Pim van den Berg

Pim van den Berg

Directeur van Het Reinaert (voorheen Meridiaan College)

“Goed onderwijs is veel meer dan het overbrengen van kennis. We moeten leerlingen prikkelen om zelf kennis en vaardigheden te ontwikkelen.”

“Goed onderwijs is veel meer dan het overbrengen van kennis. In mijn ogen moeten we leerlingen prikkelen om zelf kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Daarom is onderwijs altijd maatwerk dat uit gaat van de competenties van het kind.

Het is mijn taak om de omstandigheden te creëren die dat mogelijk maken. Veiligheid en vertrouwen zijn daarbij onmisbaar. Daarom investeer ik continu in de relatie met leerlingen en leraren en tussen leraar en leerling. Het doel is een omgeving te creëren waarbinnen leraren hun leerlingen op maat prikkelen en motiveren. Om dat waar te maken, moet je kinderen vertrouwen en keuzeopties geven. Op die manier groeit hun motivatie en kan de ontwikkeling starten. Binnen het Reinaert doen we dat met prikkelende opdrachten, toegang tot de juiste bronnen en positieve sturing.

We werken binnen ZAAM-verband. Toch ben ik baas in eigen huis. Maar op het moment dat ik een vraag heb of een idee wil toetsen, heb ik toegang tot de brede kennis en ervaring die binnen ZAAM aanwezig is. Ik kan altijd hulp op maat inschakelen en geven. Op die manier profiteren alle scholen van de kleinschaligheid en regionale diversiteit binnen ZAAM. En kunnen wij ons volledig richten op onze leerlingen, want dat zijn onze beste en meest kritische ambassadeurs.”