Rena Kerkhoven

Rena Kerkhoven

Lerares biologie en rekenen Zuiderlicht College

“Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om te ontwikkelen en te blijven groeien.”

“Ik ben per toeval op het Zuiderlicht College terecht gekomen. Toen ik hier kwam, voelde het wel direct als een warm nest. En dat wil ik de kinderen ook bieden. Ze moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te blijven groeien. Volgens mij is dat een basisvoorwaarde om zelfverzekerd de toekomst tegemoet te treden en steeds bewuste keuzes te maken.

Ook zelf blijf ik in ontwikkeling. Zo begeleid ik de implementatie van Positive Behaviour Support (PBS) op school en in het team. Dit principe past goed bij ons. PBS legt de nadruk op het positieve en belonen. Ik heb hiervoor een opleiding gevolgd en we passen het nu steeds meer toe. Dat betekent wel dat we moeten veranderen en uit onze comfortzone komen. Als je echter ziet wat het oplevert in het contact met de kinderen, is het meer dan de moeite waard.

In mijn vak biologie wil ik dat kinderen zich verwonderen en verbanden leggen tussen de stof en hun eigen leven. Daarvoor gebruik ik bij het thema milieu bijvoorbeeld de eco-footprint van leerlingen. Ik laat ze dingen zelf ontdekken, kennismaken met verschillende standpunten en stimuleer ze een eigen mening te vormen. Dat doe ik ook in mijn rol als mentor. Als er in de klas iets niet gaat zoals sommigen willen, kunnen ze een vergadering beleggen. Op die manier leren ze ook lastige onderwerpen samen oplossen. Dat betekent wel dat je goed naar elkaar moet luisteren in een open discussie. Kinderen nemen zelf de verantwoordelijkheid voor een goede sfeer in de klas. Ik vind het heerlijk om te zien dat ze dat nu volledig zelfstandig kunnen.

Ik ben mentor van een dansklas en zie ontzettend veel passie, creativiteit en doorzettingsvermogen bij de kinderen. Ze doen aan topsport en combineren dat met een vmbo-opleiding. Dat maakt me enorm trots!”