Niet nr. 1 op je lijstje, maar wel terechtkomen op de school die bij je past: het Pieter Nieuwland College (Blog)

Multiculturele mix op school de beste basis voor de toekomst.
Ieder jaar weer is het stressen voor de leerlingen van groep 8 op welke Voortgezet Onderwijs school ze terecht zullen komen.
Wat zeggen hun ouders en begeleiders? Wat willen ze zelf?
Twaalf scholen bezoeken om het juiste gevoel te krijgen, en dan maar duimen dat het de school wordt die nummer 1 staat op hun lijstje. En velen zijn teleurgesteld als dat niet zo blijkt te zijn.
Jammer al die teleurstellingen, want wat blijkt, eenmaal op een bepaalde VO school  terecht gekomen, hebben de meeste leerlingen het heel erg naar hun zin.
Bij ons op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam Oost is dat precies zo. Al ruim 60 jaar bestaat onze school en dat maakt de school op zicGeen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeeldingh al speciaal.
Na een leuke schoolperiode en een mooi havo of vwo diploma geven onze leerlingen vaak aan dat ze zo blij zijn dat ze bij ons op school hebben gezeten en dat ze naast de lessen zoveel plezier gehad hebben met hun vrienden en vriendinnen.
Een van de meest gewaardeerde positieve punten die ze dan noemen is de multiculturele diversiteit en het streven naar kansengelijkheid die er op onze school heerst: iedereen is gelijk en we helpen elkaar.
Of je nu uit Abcoude, IJburg, Oost of Zuid-0ost komt, maakt allemaal niet uit. Ze leren zoveel van elkaar dat er altijd wel een gemeenschappelijke deler naar boven komt drijven dat hen bindt. En dat maakt hen naast hun genoten havo of vwo opleiding sterk voor welke vervolgopleiding dan ook, en waar deze dan ook is. Ze weten dat er verschillen zijn tussen mensen, en juist dat deze diversiteit mensen innovatief en creatief maakt in de samenwerking.
Deze Open Mind gedachte leren ze niet in de lessen, dit wordt ook niet zichtbaar bij open dagen of een website die je bezoekt. Dit leren ze alleen maar door op school de diversiteit te voelen en hierover te praten met iedereen die anders, maar toch ook gewoon mens is.
Het maakt op onze school niet uit, welk geloof je hebt, uit welk land je voorouders komen, hoeveel geld je ouders hebben, of bij welke genderidentiteit je het prettigst voelt. Bij ons op school kan je zoveel mogelijk jezelf zijn, waardoor er een veilig en vertrouwd gevoel heerst, waar iedereen zijn of haar plekje kan vinden, waar gewoon zijn juist heel speciaal is.
Het blijft dan ook heel bijzonder als oud-leerlingen langs komen met een grote glimlach om een knuffel te komen halen of om trots te komen vertellen aan de leerlingen op school welke leuke opleiding ze volgen of welk werk ze doen.

Ja ‘mijn’ Pieter Nieuwland, een bijzondere school…..

Michael Visser
Docent en sectievoorzitter Algemene Economie en Bedrijfseconomie bij Pieter Nieuwland College

https://www.linkedin.com/company/5910579/admin/

Deel dit bericht: