Ellen Hardeman, lerares

Lerares Engels Pascal College

“Het allerbelangrijkste in mijn werk is contact maken met jonge mensen en verbinding met ze maken.”

“Het allerbelangrijkste in mijn werk is contact maken met jonge mensen en verbinding met ze maken. Juist vanwege al hun onzekerheden en gevoeligheden is het cruciaal om open te staan en oog te hebben voor wat ze bezig houdt. Ik ben er van overtuigd dat het alleen in verbinding lukt om ze te stimuleren en te helpen het beste uit zichzelf te halen. Pas dan kunnen we samen aan het werk. Ik vind dat mensen elkaar open en eerlijk moeten benaderen. Waar mogelijk gebruik ik ook humor om mijn boodschap duidelijk te maken. Dat betekent overigens niet dat alles kan. Ik ben graag duidelijk en stel heldere grenzen.

Mijn doel is tolerante, nieuwsgierige jonge mensen af te leveren. Mensen die stevig in hun schoenen staan en trots zijn op wat ze kunnen en doen. Vakinhoudelijk probeer ik steeds weer iets extra’s te doen. Zo hebben we recent Cambridge Engels geïntroduceerd, waardoor leerlingen weer net iets beter voorbereid zijn op een leven dat steeds internationaler wordt. Naast het geven van Engels heb ik in mijn lessen altijd oog voor wat er in een klas speelt. Tijdens een dagopening bied ik daar zoveel mogelijk ruimte voor. Soms gaat dat om iets dat in de klas speelt, maar er gebeuren ook in de wereld om ons heen mooie of heftige dingen. En daarover ga ik graag met open vizier het gesprek aan.

Ik vind het heel bijzonder dat ik een steentje mag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Het is geweldig om kinderen gedurende hun schooltijd te zien groeien. Als mentor van een eindexamenklas moet ik wel bekennen dat het elk jaar weer lastig is om een groep te zien vertrekken. Het is wel bijzonder dat ik werk op de school waar ik zelf ooit leerling was. Ik vind het fijn om te merken dat lesgeven niet als werk voelt. De leerlingen en het team maken dat deze school een soort thuis is, waar ik me heel goed op mijn gemak voel. Ik wil dat leerlingen dat ook zo ervaren.”