DF.2023-018

Docent worden

Wil je docent worden? Om les te mogen geven in het voortgezet onderwijs moet je bevoegd zijn of worden. En is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht.

Ben je nog niet bevoegd maar wil je wel alvast als docent aan de slag dan zijn daar mogelijkheden voor. Wij helpen je graag met een stageplaats en begeleiding. Ben je zij-instromer dan hebben we een interessante leer/werkplek en daarbij behorende begeleiding.

Vanuit een ander beroep instromen

Routes voor hbo’ers en wo’ers
Wanneer je een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt, over beroeps- en maatschappelijke ervaring beschikt en een Verklaring Omtrent Gedrag hebt, dan kan je via drie routes versneld het voortgezet onderwijs instromen:

  1. Via een kopopleiding (voltijdsstudie, 1 jaar)
  2. Via een educatieve module (voltijdsstudie, 1/2 jaar of deeltijdstudie, 1 jaar)
  3. Via een zij-instoom traject (deeltijdstudie, 1½ tot 2 jaar)

Route voor mbo’ers
Met een mbo-diploma op zak kan je aan een lerarenopleiding beginnen voor één van de beroepsgerichte vakken die op het vmbo wordt gegeven. Je kunt de opleiding in deeltijd doen, zodat je leert en tegelijkertijd ervaring in het onderwijs kunt opdoen.

Afhankelijk van de studierichting van de mbo-opleiding die je hebt gevolgd, is het soms mogelijk om direct in het vmbo aan de slag te gaan. Niet als leraar, maar in een ondersteunende functie. Denk hierbij aan een functie als onderwijsondersteuner of onderwijsassistent.

Docent worden via een zij-instroomtraject

Wanneer je een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt, over beroeps- en maatschappelijke ervaring beschikt en een Verklaring Omtrent Gedrag hebt, dan kan je deel nemen aan een Zij-instroomtraject. In het voortgezet onderwijs wordt voor iedere zij-instromer een persoonlijk traject opgezet. Echt maatwerk dus. Samen met de opleiders onderzoek je voor welke lerarenopleiding je in aanmerking kan komen. Daarna kan je kijken of er bij onze vacatures een functie openstaat die jij interessant vindt. Je kunt vervolgens solliciteren en aangeven dat je de vacature wilt vervullen als zij-instromer. Hierna volgt een sollicitatiegesprek. Als het klikt tussen jou en de school wordt er een geschiktheidsonderzoek aangevraagd. Samen met de school en de opleider wordt vervolgens een tweejarig traject afgesproken. De kosten voor de opleiding en begeleiding vergoeden wij als je bij een van onze ZAAM scholen aan de slag gaat.

Zij-instromers staan voor minimaal 0,6 fte voor de klas, de overige tijd gebruik je voor studie (huiswerk opdrachten en leeswerk) en het bezoeken van colleges aan de hogeschool of universiteit.

Wil je meer weten?
Kijk dan eens op de websites van de VU, UvA en HvA hoe een scholingstraject eruit ziet. En meld je dan aan bij een van de voorlichtingsbijeenkomsten van de VU of de online bijeenkomst van de Hogeschool van Amsterdam. De Richtlijnen en eisen voor zij-instroom vind je hier.