040424-Zaam-Xplore-FTF8948

Eerste paal voor innovatief schoolgebouw in Amsterdam-Noord

Op 4 april was het zover. De eerste paal is geslagen en geboord van het eerste gebouw in Nederland dat specifiek is ontworpen voor het Agora-onderwijsconcept. Het schoolgebouw in Elzenhagen Zuid (Amsterdam-Noord) wordt het nieuwe thuis van Xplore, maar biedt ook ruimte voor andere onderwijsinitiatieven van ZAAM scholen in Amsterdam-Noord. De oplevering staat gepland voor juni 2025.

Bijzonder ontwerp
De prijswinnende studio Ard Hoksbergen werd in de zomer van 2021 door het bestuur van ZAAM geselecteerd voor het ontwerp van het schoolgebouw van Xplore. In het gebouw komen zes makerspaces, dit zijn inspirerende ruimtes voor diverse challenges van leerlingen. In één grote challenge zijn leerlingen samen met het architectenbureau aan de slag gegaan met het ontwerp en de inrichting van het gebouw. Niet alleen bij de totstandkoming, maar ook in het ontwerp zelf ademt het schoolgebouw Agora-onderwijs uit. Door de achthoekige vorm met pilaren en bogen waan je je hier in een eigentijds vormgegeven Griekse Agora. Het woord Agora is Grieks voor plein. De oprichters zien Agora-onderwijs als een leercommunity (een plein), waar leerlingen elkaar ontmoeten en waar ze kracht, passie en mogelijkheden ontdekken.

Buurtfunctie
Het grand café vormt het hart van de school en is niet alleen een ontmoetingsplek voor leerlingen, coaches en experts, maar heeft ook een buurtfunctie en verbindt de school met haar omgeving. Xplore is groeiend.

Bereikbaarheid
De bereikbaarheid is uitstekend. Metrohalte Noord is op loopafstand en binnen enkele minuten verplaats je je van het hart van de school naar het hart van de stad. Ook zijn er groenvoorzieningen rondom het gebouw met groenstroken en een trap aan het water. Leerlingen kunnen hier op zomerse dagen in een aangename leeromgeving samen of alleen aan opdrachten werken.