Xplore nieuwbouw vanaf brug Elzenhagensingel

Eerste schoolgebouw in Nederland ontworpen voor onderwijsconcept: bouw is gestart

Agora-concept in ontwerp nieuwbouw school Xplore

In het Agora-onderwijs staat de leervraag centraal; nieuwsgierigheid en leergierigheid van leerlingen zijn hierin leidend. De nieuwbouw voor Xplore (stichting ZAAM) in Elzenhagen Zuid (Amsterdam Noord) is het eerste gebouw in Nederland dat specifiek voor dit onderwijsconcept is ontworpen. Het wordt een gebouw met open ruimtes waar leerlingen hun eigen werkplekken kunnen maken en met veel mogelijkheden tot onderling contact tussen de groepen. Op 4 april om 15.00 uur wordt de eerste paal geslagen.


100% Agora

De prijswinnende studio Ard Hoksbergen werd in de zomer van 2021 door het bestuur van ZAAM geselecteerd voor het ontwerp van het schoolgebouw van Xplore. In het gebouw komen zes makerspaces, dit zijn inspirerende ruimtes voor diverse challenges van leerlingen. In één grote challenge zijn leerlingen samen met het architectenbureau aan de slag gegaan met het ontwerp en de inrichting van het gebouw. Niet alleen bij de totstandkoming, maar ook in het ontwerp zelf ademt het schoolgebouw Agora-onderwijs uit. Door de achthoekige vorm met pilaren en bogen waan je je hier in een eigentijds vormgegeven Griekse Agora. Het woord Agora is Grieks voor plein. De oprichters zien Agora-onderwijs als een leercommunity (een plein), waar leerlingen elkaar ontmoeten en waar ze kracht, passie en mogelijkheden ontdekken.

Buurtfunctie
Het grand café vormt het hart van de school en is niet alleen een ontmoetingsplek voor leerlingen, coaches en experts, maar heeft ook een buurtfunctie en verbindt de school met haar omgeving. Xplore is groeiend. Op dit moment is er in het gebouw plek voor andere onderwijsinitiatieven van ZAAM scholen in Amsterdam-Noord. Bekeken wordt of dit van tijdelijke of permanente aard is.

Bereikbaarheid
De bereikbaarheid is uitstekend. Metrohalte Noord is op loopafstand en binnen enkele minuten verplaats je je van het hart van de school naar het hart van de stad. Ook zijn er groenvoorzieningen rondom het gebouw met groenstroken en een trap aan het water. Leerlingen kunnen hier op zomerse dagen in een aangename leeromgeving samen of alleen aan opdrachten werken.

ZAAM
Xplore maakt deel uit van Stichting ZAAM. ZAAM bundelt de krachten van 23 scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam, Zaandam en Monnickendam. De scholen hebben elk een eigen karakter, onderwijsvorm, stijl en aanpak. Maar allemaal verzorgen ze kleinschalig onderwijs in verbinding met de directe omgeving buiten de school. Het voornaamste doel van ZAAM is het bieden van onderwijskwaliteit met kansengelijkheid als belangrijkste uitgangspunt.