KNAW_banner_2024_website_2048x1152_04

Leerlingen Cygnus Gymnasium winnen KNAW Onderwijsprijs 2024 voor buitengewoon profielwerkstuk ‘het Antikythera Mechanisme’

Hoe bouw je het mechanisme Antikythera uit de klassieke oudheid dat de positie van hemellichamen kon voorspellen na? Ook dit jaar ontving de KNAW originele inzendingen voor de KNAW Onderwijsprijs 2024. De jury heeft twaalf winnaars uitgekozen die elk op creatieve manier hun onderzoeksvragen beantwoorden, waaronder het profielwerkstuk van vijf leerlingen van het Cygnus Gymnasium. De jury was bijzonder verrast van het hoge niveau.

Het Antikythera Mechanisme
Het mechanisme van Antikythera is een technologisch wonder uit de oudheid dat onder andere de positie van hemellichamen kan voorspellen. Aryan, Dilan, Johan, Milan en Marnix onderzoeken hoe dit mechanisme zowel wiskundig als mechanisch werkt en hebben het zelfs geprobeerd na te maken. Het proces hebben zij vastgelegd in een documentaire. De makers zijn diep onder de indruk van het mechanisme, en zien dit als een concreet voorbeeld dat de menselijke ontwikkeling niet zo lineair verloopt als de meeste mensen denken.

294 inzendingen
Voor de KNAW Onderwijsprijs 2024 heeft de KNAW dit jaar 294 inzendingen ontvangen. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken op het vwo stimuleren. De winnaars krijgen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar. Op 25 juni 2024 is de feestelijke uitreiking.