IMG_6168-300x225

Toekomstbouwers: leerlingen Damstede Lyceum ontwerpen voor overstroomd Amsterdam en hergebruiken bruggen

Hoe ziet de stad eruit als grote delen onder water staan? En hoe geef je afgedankte brugdelen een nieuw leven? Leerlingen uit 4 en 5 VWO doken deze lente in twee actuele ontwerpuitdagingen rond klimaat, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

Klimaatverandering Amsterdam
In het project Waterproef, opgezet in samenwerking met het Van Eesteren Museum en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, onderzochten 5VWO-leerlingen de gevolgen van klimaatverandering voor Amsterdam. Hun focus lag op het Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.). De jongeren ontwierpen gebouwen die een functie zouden hebben in een overstroomde stad, met oog voor een eerlijke verdeling van kosten en gevolgen. Tijdens presentaties bij het waterschap ontvingen ze feedback van experts en leerden ze hoe ruimtelijk ontwerp, klimaatbeleid en sociale gelijkheid elkaar raken.

Waterproef gaf de leerlingen niet alleen inzicht in de uitdagingen van de toekomst, maar bood ook een podium om hun ideeën voor een rechtvaardige, klimaatbestendige stad te delen.

Verbinding
Tegelijkertijd werken leerlingen uit 4 en 5 VWO aan het project "Building the Bridge", een samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de Nationale Bruggenbank. De opdracht: ontwerp een nieuw object met onderdelen van een afgedankte brug, voor een locatie in Amsterdam-Noord. Van kunstinstallaties tot ontmoetingsplekken – het thema ‘verbinding’ staat centraal, in de breedste zin van het woord.

Onder begeleiding van Rutger de Vries (HvA Techniek) volgden de leerlingen workshops over conceptontwikkeling en circulair ontwerpen. Tijdens een tussenpresentatie op de HvA presenteerden ze hun plannen aan studenten en experts. De eindpresentatie vindt plaats op 12 juni